Laxpaj
En paj med mycket smak.
Inskickad av Bubblan.
Pajdeg
- 200 gram grahamsmjöl
- 125 gram smör
- 2 msk vatten
Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.
Du behöver
Utöver pajdegen:
- 4 ägg
- 2,5 dl mjölk eller grädde
- 250 gram rökt lax
- 100 gram färskost typ philadelphiaost
- hackad dill
- riven ost
- en halv rödlök
Gör så här
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.
Vispa samman ägg, mjölk och färskost. Krydda försiktigt med dill. Slå stanningen i pajskalet och fördela laxen ovanpå stanningen. Strö över lite riven ost. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor. När pajen är nästan klar tar du ut den, lägger på rödlöken och gräddar den färdigt så löken får lite färg. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.
Ja det är kanongott,nyss blev det chocolatte;)
Kul med en ren receptblogg...
mumsigt ..
Kolla in dagens låt! :D http://sandratjulins.blogg.se/2009/march/darin-se-pa-mig.html#comment
jättebra blogg:) älskar mat så måste sätta den här bloggen på minnet.
Svar: tack så mkt. Åh grym blogg, ska nog ta och skicka in ett recept :)