Laxpaj
En paj med mycket smak.
Inskickad av Bubblan.
Pajdeg
- 200 gram grahamsmjöl
- 125 gram smör
- 2 msk vatten
Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.
Du behöver
Utöver pajdegen:
- 4 ägg
- 2,5 dl mjölk eller grädde
- 250 gram rökt lax
- 100 gram färskost typ philadelphiaost
- hackad dill
- riven ost
- en halv rödlök
Gör så här
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.
Vispa samman ägg, mjölk och färskost. Krydda försiktigt med dill. Slå stanningen i pajskalet och fördela laxen ovanpå stanningen. Strö över lite riven ost. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor. När pajen är nästan klar tar du ut den, lägger på rödlöken och gräddar den färdigt så löken får lite färg. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.
Schackrutor ca 45 st
Ett recept på goda schackrutor.
Du behöver:
- 1/2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- 2 krm bakpulver
- 100 g smör/margarin
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk kakao
Gör så här:
Mät upp socker, mjöl och bakpulver i en bunke. Hacka matfettet i de torra ingredienserna. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i två lika stora delar. Arbeta in vaniljsocker i den ena degen och kako i den andra. Knåda släta med lite mjöl. Dela varje degbit i två lika stora delar. Trilla ut varje bit till längder (ca 50 cm). Lägg en ljus längd bredvid en mörk. Tryck alla rullarna tätt samman och ställ kallt i 30 minuter. Skär knappt halvcentimeter tjocka skivor och lägg på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 7-10 minuter.

Enkel kladdkaka (6 - 8 bitar)
Inskickad av Anna
Denna kladdkaka är lätt att baka och tar ca 30 minuter att laga till (20 minuter i ugn).
Du behöver:- 3 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 1 dl flytande margarin
- 2 ägg
Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker med elvisp till blandningen blir pösig. Rör samman vetemjöl, kakao och vaniljsocker och blanda i. tillsätt sedan det flytande margarinet och vispa samman till en jämn smet. Om du istället använder dig av fast margarin eller smör så går det bra att smälta på spisen eller i en skål i micron på full effekt i 1-2 minuter. Tänk på att låta det svalna innan du blandar i det i kladdkakan. Häll smeten i en lämplig form och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ett tips är att sikta florsocker lite lätt ovanpå, det blir snyggt och jättegott!
